Balaton
BalatonKözép- és Nyugat-Európa legnagyobb tava. Középvízállás mellett a partvonal hossza 195 km. Legszélesebb a tó Balatonfűzfő és Siófok-Sóstó között, itt majdnem 17 km. Legkeskenyebb része a Tihany-Szántód szoros közel 1 km-re szűkíti, két részre osztja felszínét. Vízutánpótlását a csapadék, a Zala folyó és az északi partvidék patakjai szolgáltatják, levezetését a Sió-csatorna oldja meg.

* * *


A kerékpáros turizmus egyre népszerűbb hazánkban is. A Balatont a körülötte (szinte már teljesen) kiépített kerékpárúton körbe lehet biciklizni. Kb.200 km kerékpárút vár ránk Magyarország legnagyobb tava körül. Egyre több kerékpárbarát szolgáltatót talál a Balatoni Bringakörút mentén.

* * *
A Balaton éghajlata, időjárása
A Balaton a Kárpát-medence délnyugati széléhez közel terül el. A medence egészére jellemző a mediterrán hatásokkal módosított mérsékelt kontinentális éghajlat. A napos órák száma évente átlagosan 2000 körül mozog. A legmelegebb hónapok a június, július és augusztus.
Maga a tó kedvező hatással van környezete mikroklímájára. A hatalmas víztömeg kiegyenlítő hatással van a levegő hőmérsékletére is, amely nyáron a tó körül enyhébb, ősszel és télen melegebb, tavasszal hűvösebb mint a tótól távolabb. A vízparton a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti különbség is lényegesen kisebb, mint távolabb. A terület klímája szélsõségektõl mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai tavaszodás követi. A nyár nem túl forró, utána többnyire hosszú, derűs, száraz õsszel. Gyakran emlegetik a környéken, hogy a Balaton víztükréről visszaverődő fény segíti emelni a szőlő minőségét.
A tó sekély vizét a nap könnyen átmelegíti, ezért a víz nyári maximális hőmérséklete 28-35 fok is lehet. A nyári meleg elviselhető, hiszen a levegő páratartalma nem túl magas.
A Balaton a legtöbb télen befagy, a jégréteg vastagsága gyakran 20-30 cm-es is lehet. A jellegzetes rianások, azaz hosszú hasadások a jégtakarón a fokozódó hideg hatására, erős hangjelenségek mellett, az összehúzódó jégfelület miatt jönnek létre. Megfordítva, enyhülés idején a jégtakaró kitágul, a lemezek egymásra, illetve a partra torlódnak, és turolás alakul ki. Télen mínusz 10-15 fokig is lehűl a hőmérséklet. A befagyott Balaton alkalmat ad egy kiadós szánkózásra, korcsolyázásra.

* * *
Viharjelzés
A térségben már 65 éve viharjelző rendszer működik, ma már fényjelzés formájában: a partvonalon több ponton elhelyezett viharlámpák percenkénti 30 felvillanása az elsőfokú, percenkénti 60 felvillanása pedig a másodfokú viharjelzés érvényességét mutatja. A Keszthely és Tihany közötti medencében az uralkodó szélirány északi, Tihany és Kenese között északnyugati. A Tihanyi-félsziget és az északi part dombvidéke változatosan befolyásolják a szelek eloszlását a tavon. A tó hosszúsága miatt is nagy különbségek alakulhatnak ki a légmozgásban a különböző területein.

Vissza
3-4 ágyas
apartmanok kiadók!

* * *
Csendes helyen
olcsó áron
4000 Ft/fő/éj-től

Részletek, apartman leírások, alaprajzok
ITT
.

Részletes
túraútvonalak,
programleírás,
hajómenetrend
a szálláson!

Balatoni szállások